Het ENI is een ecosysteem door de keten heen dat wil verbinden en zaken voor elkaar wil krijgen. Diverse gesprekken met leveranciers, kennisinstellingen, opdrachtgevers, aannemers en brancheorganisaties hebben de overtuiging gebracht dat er daadwerkelijk behoefte is aan dit koplopersnetwerk. De deelnemers zorgen als koplopers samen dat de emissieloze bouwplaats versneld wordt gerealiseerd.
Het kernteam en programmamanagement zorgen in afstemming met het bestuur voor de dagelijkse aansturing, coördinatie en uitvoering van de activiteiten van ENI. Het bestuur heeft daarbij de taak om de continuïteit en doelstelling van de stichting te bewaken.
Voor de uitvoering van het programma wordt gebruik gemaakt van werk- en projectgroepen, met vertegenwoordigers vanuit de deelnemers die thematisch vraagstukken beantwoorden.
Met opdrachtgevers en brancheorganisaties vindt afstemming plaats via klankbordgroepen. Opgebouwde kennis wordt gedeeld met kennispartners. De verdere rolverdeling lees je hier.
.
Samen leren zorgt ervoor dat we sneller, beter en veiliger voorruit gaan. Onze emissieloze toekomst begint bij onszelf en vandaag!
Ik ben aangesloten bij ENI om de duurzaamheid te versnellen en kennis te delen. En wie kennis deelt kan dat vermenigvuldigen.
.
Grote transities beginnen met kleine stappen. Vallen en opstaan. Dat heet ook ondernemen. Mooi om dat met velen vorm te geven.
Emissieloos werken in de infra is geen project, het is een transitie, een verandering van mindset en gedrag. Een kwestie van durf en creativiteit. Iemand moet zeggen “Dat doen we, ook al weten we nog niet hoe.”. Deze dimensie van de transitie heeft mijn passie, de beweging die individueel begint en collectief eindigt. Als ENI hebben wij een unieke positie gecreëerd om een veilige ruimte te bieden aan mensen die deze stap willen zetten. Dat is dankbaar werk waar ik al mijn passie, kennis en ervaring in kwijt kan. Pas als genoeg mensen het willen volgen beleid en wettelijke kaders. Daar bouwen wij de fundatie voor. Deze transitie is de concurrentie voorbij.
Emissieloos bouwen kun je niet alleen, daar heb je elkaar voor nodig en daar draag ik graag aan bij!
De energietransitie is een totale transitie, van denken en werken. Alleen door samenwerking is hier invulling aan te geven!
Emissieloos bouwen is een belangrijke stap in de verduurzaming van onze sector. Hij is tastbaar, concreet en planbaar omdat het samenhangt met investeringen, planning van en binnen projecten en de inrichting van de bouwplaats. Een mooie uitdaging en noodzakelijke ontwikkeling waar ik graag aan bijdraag. Binnen BAM geef ik leiding aan een zestal adviesafdelingen onder andere op het gebied van duurzaamheid en ecologie en ben ik sinds 2019 betrokken bij het stikstofdossier. Ik zag dit direct als een kans voor versnelling op het gebied van emissieloos bouwen. Samen met collega’s ben ik de interne werkgroep Emissieloze Bouwplaats gestart die nu onderdeel is van ons programma Duurzaamheid binnen BAM Infra.
In het dagelijks werk ben ik als verantwoordelijke voor het materieel bij GMB steeds bezig met duurzaamheid en techniek.
Als bedrijfsdoelstelling hebben we gesteld dat we in 2030 circulair zijn. Voor materieel betekent dit dat er op dat moment geen verbrandingsmotoren meer in gebruik zijn. Waar dit niet mogelijk is vanuit de techniek, dan is het materieel tenminste fossielvrij.
Die uitdaging vertaalt zich naar inspanningen op het gebied van de techniek-transitie en uiteraard in de energie-transitie.
“Learning by doing” is de GMB manier van werken en ervaringen opdoen. Deze ervaring zet ik binnen ENI graag in om ons gezamenlijke doel te ondersteunen: het versnellen van emissieloos werken binnen de mooie Infrasector.